28. februar er det klart for Oscar-utdeling i Hollywood, og vi lader opp med en liten kikk på årets nominerte til prisen for beste film.

I nettbutikken: Årets nominerte filmer i de største kategoriene har vi samlet her, og et stort utvalg vinnerfilmer fra tidligere år finner du her.

The Revenant

Med tolv nominasjoner totalt, har Alejandro González Iñárritus iskalde og ekstremt fysiske hevnwestern flere Oscar-sjanser enn noen annen film i år. Spesielt for Leonardo DiCaprio ligger det an til langt varmere stemning i The Dolby Theatre enn under innspillingen - han har allerede hanket inn både Golden Globe- og Screen Actors Guild-priser for sin imponerende innsats i hovedrollen. Det skal også bli spennende å se om Iñárritu, etter å ha vunnet begge prisene for Birdman i fjor, kan gjenta bragden i kategoriene beste film og beste regi. 

 

The Big Short

Hørte vi “stjernelag”? Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling og Brad Pitt topper rollelista i denne forbløffende, provoserende og lynende morsomme (faktisk!) filmen basert på virkelige hendelser under finanskrisen i 2007-2008. Med fem nominasjoner totalt, deriblant beste regissør (Adam McKay), beste mannlige birolle (Bale) og beste tilrettelagte manus, er The Big Short blant favorittene som kniver om Oscar for beste film.

 

Mad Max: Fury Road

Årets store overraskelse? Regissør George Millers eksplosive, spinnville tilbakekomst til Mad Max-universet fikk jublende mottakelse av anmelderne sommeren 2015, men det er vel de færreste som vil kalle Fury Road «klassisk Oscar-materiale». Desto morsommere at filmen stiller til kamp i hele ti kategorier – inkludert tungvekterklassene beste film og beste regi. Verken Tom Hardy eller Charlize Theron er nominert i skuespillerkategoriene, men Hardy har likevel en sjanse med sin birollenominasjon for The Revenant.

 

 

The Martian

Om Fury Road var årets overraskelse, lot de færreste seg overraske av beste film-nominasjonen til The Martian (selv om flere har hevet på øyenbrynet etter utelatelsen av ringrev Ridley Scott som aldri har mottatt noen Oscar for beste regi). Den storslagne historien om en astronaut (hovedrollenominerte Matt Damon) som blir etterlatt alene på Mars er både spennende og overraskende morsom – og vant faktisk, via noen kuriøse nominasjonsregler, årets Golden Globe for beste komedie. Sju Oscar-nominasjoner totalt.

 

Spotlight

En seriøs utfordrer i Oscar-utdelingens største kategori, dette – selv om indiefilmen møter tøff motstand fra større studiofilmer som The Revenant og The Big Short. Her fortelles den sanne historien om hvordan journalister i The Boston Globe avdekket den omfattende overgrepsskandalen som i 2002 stilte den katolske kirken til veggs og rystet en hel verden. Kritikerfavoritten kan dessuten skilte med glimrende skuespill av blant andre Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, John Slattery, Stanley Tucci, Liev Schreiber og Billy Crudup. Seks Oscar-nominasjoner totalt.

 

Bridge of Spies

Med Steven Spielberg som regissør, Tom Hanks i hovedrollen og Coen-brødrene med på manussiden, er det flust med tidligere Oscar-vinnere involvert i Bridge Of Spies. Thrilleren er basert på den sanne historien om forsikringsadvokaten James Donovan (Hanks) som får en umulig oppgave av CIA - å forhandle om frigivelsen av en amerikansk pilot fanget på russisk jord under den kalde krigen. Seks Oscar-nominasjoner totalt.

 

Room

Etter flere år i fangenskap, klarer Joy og hennes fem år gamle sønn Jack å unnslippe mannen som har holdt dem innesperret i et lite rom – og Jack får for første gang oppleve verden utenfor. Lovordene har nærmest haglet over dette uforglemmelige dramaet, ikke minst takket være Brie Larson og unge Jacob Tremblays fantastiske rolletolkninger. Larson er da også storfavoritt til å vinne prisen for beste kvinnelige hovedrolle i år, så vi tipper gjengen bak Room lever greit med underdog-status i kategorien for beste film. Room er også nominert for beste regissør og beste tilrettelagte manus.

 

Brooklyn

Dette historiske dramaet er satt til 1952, og forteller historien om en ung kvinne som forlater sin lille hjemby i Irland og migrerer til Brooklyn. Det Oscar-nominerte manuset er skrevet av Nick Hornby, basert på romanen med samme navn som filmen, og hovedrollen spilles av Saoirse Ronan (også hun Oscar-nominert). I øvrige roller møter vi blant andre Emory Cohen, Domhnall Gleeson, Jim Broadbent og Julie Walters. 

 

Oscar 2016