Platekompaniets platespillerskole

Det begynner å bli godt kjent at de gode, gamle vinylplatene er tilbake for fullt. Både unge og gamle musikkelskere har igjen oppdaget at vinylen har en magi ved seg som ingen andre musikkformater helt kan matche.

Om du vurderer å kjøpe din første platespiller, har hentet ned de gamle platene fra loftet, eller vil ta interessen din et hakk videre, kan det være greit å vite nok om platespillere til at du klarer å velge den spilleren som passer best til dine behov.

Utvalget platespillere begynner å bli stort, og prisene svinger fra noen hundrelapper og oppover mot prisen av en ny bil. Som med mye annet gjelder det å finne en passende balanse mellom behov og budsjett. Vi har derfor laget en liten guide som kan hjelpe deg til å velge den spilleren som svarer best til dine behov.

Brukervennlighet vs. ren hi-fi-lyd.

De mest solgte platespillerne er gjerne såkalt helautomatiske modeller. Dette gjaldt «i gamle dager» og det gjelder fremdeles. Dette er praktiske spillere som gjør alle operasjoner automatisk slik at du egentlig bare trenger å trykke på start-knappen. Det betyr også at du ikke trenger å huske å slå av spilleren når platen er ferdig, og at man kan skifte avspillingshastighet ved å trykke på en knapp. Enkelt! Mange av de helautomatiske modellene, deriblant AT-LP60 fra Audio-Technica, kommer også med en innebygget RIAA-forforsterker som gjør at de kan kobles til alle forsterkere eller høyttalere.

  

Audio-Technica AT-LP60

På den andre siden finner man spillerne som har skåret vekk alle funksjoner som ikke er helt nødvendige, i jakten på optimal lydkvalitet per krone. Disse spillerne unngår automatikk både fordi det koster penger uten å bidra til bedre lyd, men også fordi all unødvendig staffasje potensielt kan forringe den optimale, rene lyden. På denne siden av skalaen er Rega og Pro-ject kanskje de mest kjente merkene om dagen. De fleste platespillere med virkelig seriøse hifi-ambisjoner følger disse prinsippene, og det er i denne kategorien man vil finne spillerne som koster titusenvis av kroner.

 

Rega Planar 2

Et grunnleggende valg er om du er mest opptatt av enkelhet og brukervennlighet, eller om du er ute den ultimate hi-fi-lyden. 

 

RIAA-Forforsterker 

For å få korrekt lyd må du han en RIAA-forforsterker som forsterker og korrigerer signalet. Denne kan sitte et av tre steder: Den kan være innebygget i platespilleren eller forsterkeren, eller kjøpes som en separat enhet som kobles mellom platespiller og forsterker. Har du en forsterker med en inngang merket «phono», betyr dette at forsterkeren har en RIAA-forforsterker innebygget. Hvis ikke, må du enten ha en platespiller med innebygget RIAA-forforsterker (f.eks. en modell fra Audio-Technica), eller du må kjøpe en separat RIAA-forforsterker, som kobles inn mellom platespilleren og forsterkeren.    

Rega Fono mini A2D RIAA-trinn

 

Pickup 

Pickup er enheten som stiften sitter på, og er kanskje den viktigste enkeltdelen på en platespiller. Ytterst på pickupen sitter stiften som beveger seg i rillene og plukker opp vibrasjoner fra rillene. De beste stiftene er i stand til å lese mer og mer nøyaktig informasjon fra rillene. Vibrasjonene sendes så opp til selve pickupen der disse omdannes til det elektriske signalet som sendes videre og inn i RIAA-forforsterkeren. 

Man kan stort sett si at det finnes to hovedvarianter av pickuper – Moving magnet (MM) og Moving Coil (MC). MC er den avanserte varianten som er forbeholdt spesialister med svært romslige budsjetter. Platespillere til under 10 000 kroner kommer i nesten alle tilfeller med en Moving Magnet-pickup. MM-variantene har et sterkere utgangssignal enn MC-modellene. Hvis man har en forsterker som takler begge typer, er det viktig at man har stilt den inn på riktig valg.

Audio-Technica AT-95E/BL (PICKUP)

Audio-Technica AT-95E/BL (MM moving magnet)

 

Å bytte pickup kan være en morsom øvelse som gir store lydmessige forbedringer/endringer uten at man trenger å bytte hele platespilleren.

 

Tonearmen 

For å si det veldig enkelt er tonearmens oppgave å bære og støtte pickup’en, slik at denne kan gjøre jobben sin optimalt. Før man blir meget avansert er det viktige med tonearmen å vite at på spillere med motvektslodd må dette stilles riktig inn for å gi pickup’en gode arbeidsforhold som resulterer i best mulig lyd og minst mulig slitasje på platene. Følg bruksansvisningens anbefalinger for å stille dette inn riktig. Dette er nok litt fremmed for en nybegynner, men ikke vanskelig når du har satt deg inn i det! De rimeligste platespillerne (opp til 1500 kroner i vårt utvalg) trenger gjerne ingen innstilling, mens Rega RP1 har funnet en løsning som helt idiotsikker og blir riktig uansett. De dyrere modellene krever at du stiller inn riktig stifttrykk, men dette er gjerne godt beskrevet i bruksanvisningen og er en overkommelig oppgave også for en nybegynner.

 

Platetallerken 

Platetallerkenen er der du plasserer selve vinylplaten. Målet for denne er å bevege seg så jevnt og rundt som mulig, og ikke være opphav til vibrasjoner eller resonanser som plukkes opp av pickup’en og skaper støy. Filosofi og materialvalg varierer mye fra produsent til produsent, selv om målet er det samme - en solid og «resonansdød» tallerken. De enkleste spillerne har gjerne en tallerken av plast. I litt dyrere spillere går man ofte over til metall. Beveger man seg oppover i prisklassene blir materialvalg og utseende variert og til dels ganske eksotisk. Rega sverger til relativt lette, harde materialer som f.eks. glass. Pro-ject og en del andre high-end-produsenter beveger seg mot tyngre konstruksjoner der de gjerne bruker flere ulike materialer som skal spille sammen på ulike måter – her får du platespillerne som begynner å ligne på oljeplattformer. Begge disse filosofiene har vist seg å kunne gi fantastiske resultater, og det er ikke noe fasitsvar på hva som er best.

 

Chassiset 

Chassiset har gjerne mye å si for oppfattelsen av spillerens kvalitet, men er egentlig først og fremst bare et nødvendighet for å bære tonearmen og platetallerkenen. Det er viktig at ikke hele platespilleren plukker opp vibrasjoner fra underlaget og omgivelsene. Som med platetallerkenen mener noen produsenter at dette oppnås best med harde materialer med liten masse, mens andre går for store og tunge kontruksjoner.

Vi anbefaler derfor at du plasserer platespilleren på en solid og helt rett hylle som ikke blir utsatt for mye bevegelse når du f.eks. går over gulvet.

Alternativt kan du skaffe deg dempeføtter til platespilleren din.

Pro-ject Damp It.