Inngår i
  • Pocketdealen 3 for 250,-

Kongen - Haakon & Maud VIII (BOK)

Tor Bomann-Larsen

174,00 17400 Veil. pris 199,00
Klikk og hent i butikk Betal når du henter varen.
Laster inn
Bestillingsvare Forventes på lager innen 2-6 dager
Frakt fra 49,- Gratis frakt på alle ordrer over 1000,-
Beskrivelse
Kongen avslutter det mest omfattende biografiske verk som er skrevet på norsk. Tor Bomann-Larsen har gitt oss den personlige fortellingen om et moderne kongerike, fra vaklende selvstendighet i 1905 til veletablert sosialdemokrati i 1957. Til sist gjensto bare ett spørsmål: Hvordan skal en konge gå ut av historien? - Ta meg ned fra pidestallen! skrev kong Haakon i 1945. Etter fem år i eksil var han blitt selve symbolet på det kjempende Norge. Han var den nye helgenkongen - et nasjonalt ikon som skulle kaste glans over alt og gi heder til alle. Jublende ventet folket ham ved hjemkomsten. Men under begeistringen skjulte det seg dype konflikter. Hvordan skulle kongen forholde seg til «gode» og «dårlige» nordmenn, til Quislings lakeier og Stalins sympatisører, til et storting som hadde falt ham i ryggen? Norge måtte velge sine venner i en verden av kalde krigere og altoverskyggende trusler. Haakon VII måtte finne sin plass ved siden av Einar Gerhardsen - statsministeren som hadde overlevd Sachsenhausen.
Anmeldelser
«For en eventyrlig reise Tor Bomann-Larsen har tatt leserne med på! Han har hatt et enestående kildemateriale og turnert det med en gudbenådet penn. Nå er 17 års majestetisk maraton omme.[...] ingen historiker har tidligere akslet seg på å skrive kongehistorie i denne dimensjon, og Bomann-Larsens bøker og mangeårige kildearbeid har stor verdi.» «Bomann-Larsen har gjort et enestående arbeid og hentet sitt materiale både fra norske og utenlandske arkiver. Ikke minst har tilgangen til kongens dagbøker gitt et unikt innsyn i hans personlige tanker og meninger. [...] Det har vært en fryd å ta seg gjennom også denne boka. Med imponerende kunnskap og evne til å trekke tildels overraskende linjer, har Bomann-Larsen i sin særegne stil gitt oss mye ny kunnskap og store lesegleder.» «Tor Bomann-Larsens store fortjeneste er at han så tydelig gir oss hele kongens liv, ikke minst som politisk aktør.[...] Effektivt og elegant veksler han mellom det tette portrett og det store politiske panorama. Gjennom satiriske stikk avslører han det hule og det pompøse. I hele prosjektet støttes teksten av et rikt og godt redigert bildemateriale. Tor Bomann-Larsen har levert norgeshistorie.» «Tor Bomann-Larsens verk om Haakon og Maud er grundig, lettlest og til å bli klokere av. Det vil stå som målestokken for fremtidige kongebiografier.[...] At jeg ønsker meg mer, etter åtte bøker og 4000 sider, er et sikkert tegn på at Bomann-Larsen får det til. Han har levert et kjempeverk som ingen som vil forstå denne delen av norsk historie og monarkiets sterke stilling i Norge, kommer utenom.» «Med dei åtte banda og 4000 sidene har han lagt lista høgt for dei som skal skriva biografiar heretter.»
Produktfakta
Språk Bokmål Bokmål Innbinding Heftet
Utgitt 2020 Forfatter Tor Bomann-Larsen
Forlag
Cappelen Damm
ISBN 9788202681487
Antall sider 508 Dimensjoner 13,4cm x 21,1cm x 3,5cm
Vekt 520 gram Omtalt person Haakon VII
Emner og form Biografier: kongelige, Europeisk historie, Norge, Kongelige, Historie, Biografier, Etterkrigstiden, Faglitteratur