Inngår i
  • Pocketdealen 3 for 299,-

Ti tusen skygger - en historie om Norge og de spedalske (BOK)

Bjørn Godøy

157,00 15700 Veil. pris 179,00
Klikk og hent i butikk Betal når du henter varen.
Laster inn
Bestillingsvare Forventes på lager innen 2-6 dager
Frakt fra 49,- Gratis frakt på alle ordrer over 1000,-
Beskrivelse
Spedalskhet er en av de eldste og verste sykdommer som menneskeheten kjenner til. Tidlig på 1800-tallet gikk den blant annet under navnet Lepra borealis, Norvegica. Andre steder i Europa var spedalskhet utryddet for lengst. I Norge herjet sykdommen verre enn noensinne. På kyststrekningene mellom Stavanger og Tromsø levde folk i angst for å bli rammet. Minst ti tusen mennesker opplevde at marerittet ble virkelighet. Spedalskhet forvandlet dem til skrekkinngytende, dødningaktige skikkelser. De ble makabre skygger av seg selv. I førti år, mellom 1830 og 1870, fremsto spedalskhet som en av de største truslene mot folkehelsen i Norge. Sykdommen lenket landet fast til en dyster og primitiv fortid - i en periode da myndighetene mer enn noe ønsket å modernisere samfunnet. Ti tusen skygger er historien om en fryktelig sykdom, om norske myndigheters kamp for å utrydde trusselen, og om mennesker som ble ødelagt på grusomste vis. Det er også fortellingen om en komité som foreslo å kastrere alle menn i visse familier, om uregjerlige spedalske med draget på damene, og om leger som mente at Vestlandet simpelthen var helsefarlig.
Anmeldelser
«et helhetlig grep om en grufull historie. [...] Dette er ikke bare en fortelling om menneskelig lidelse og medisinernes heroisme. Det er også en idéhistorie, mentalitetshistorie, institusjonshistorie, en fortelling om motsetninger mellom klasser og mellom landsdeler. Ti tusen skygger er ikke minst et viktig bidrag til vår forståelse av moderniseringen av Norge.» «Bjørn Godøy er en førsteklasses formidler. Hans fascinasjon for tematikken er smittsom, detaljkunnskapen forbløffer og boka inneholder mye nytt, overraskende stoff for den brede allmennheten. Slike populærvitenskapelige utgivelser vil nye Norge ha mer av og er avgjort et bevis på potensialet i vår sivilisasjon. » «Spedalskeheten brukes som en prisme for en nasjon i utvikling, som bakser mellom tradisjon og modernitet, hvor legevitenskapen ofte står med en fot i hver leir.» «BG gjør 1800-tallet spill levende for leserne. Hvordan klarer han det? [...] Du! Les boka, da vel!» - «Velskrevet, opplysende og rystende. .de spedalske forblir ikke bare skygger og ofre i Bjørn Godøys bok. Han lar dem tre ut av mørket. De står frem med navn og viser at de er noe mer enn sykdommen sin. For denne anmelderen har Ti tusen skygger vært en av årets sterkeste leseopplevelser. »
Produktfakta
Språk Bokmål Bokmål Innbinding Heftet
Utgitt 2015 Litteraturtype Faglitteratur
Forfatter Bjørn Godøy Forlag
Spartacus
ISBN 9788243009677 Antall sider 256
Dimensjoner 13,5cm x 21cm x 1,6cm Vekt 250 gram
Emner og form Sykdommer og lidelser, Sosial- og kulturhistorie, Norge, Spedalskhet, Kulturhistorie, Sosialmedisin, 1800-tallet, Faglitteratur