Áddejupmi/Understanding (CD)

Johan Sara Jr.

179,00 17900
Klikk og hent i butikk Betal når du henter varen.
Laster inn
Bestillingsvare Forventes på lager innen 5-10 dager
Frakt fra 49,- Gratis frakt på alle ordrer over 1000,-
Beskrivelse
Albumet Understanding/Áddejupmi er den siste i en trilogi fra kysten av Finnmark og Troms.
I dette omfattende prosjektet har Johan Sara jr. samlet lyder ute i naturen i mange år. Han har tolket natur og dyreliv, og brukt field recordings til å danne grunnlaget for komposisjonene. Naturen har et språk som vi ikke alltid forstår, men som vi gjenkjenner skjønnheten i. Samtidig er det høyst konkrete lyder komponisten har anvendt i disse stemningsfylte lydlandskapene. De tre delene forteller om livet ved strandkanten, livet på sjøen og til sist: under vannflaten. Vokalen komplimenterer de undersjøiske rytmer og lyder, og veksler mellom havbunnens dypeste bass til fuglelignende falsett.

Intensjonen med denne trilogien er å belyse, men også å forene natur, menneske og dyreriket i et sårbart arktisk miljø; det er i sannhet en synliggjøring av klimaspørsmålet i nord. Når du lytter, lukter du saltvannet og kjenner robåtens vugging, mens sjøfuglenes og hvalenes langstrakte lyder følger deg.

– Jeg har alltid vært opptatt av lyd, sier Johan Sara jr. Allerede i barndommen fikk han interessen gjennom aktiviteter knyttet til sin sjøsamiske oppvekst. Han ble utfordret av sin far til å lytte på alt som beveget seg gjennom alle de åtte samiske årstidene. Dette bragte Sara med seg videre inn i voksen alder og i sitt kunstneriske virke som komponist, musiker og joiker.

Musikken i trilogien, som består av Sea Sami, See (2016), Transforming (2017) og Understanding (2019), er eterisk, suggererende og rørende vakker. Lydlandskapene er fargemettede og mørke, lyse og glitrende, tette og åpne på samme tid; en tilsynelatende pulserende materie, men også gjenkjennelig sykliske kvaliteter.

Dette er musikk du tar deg tid til å bli kjent med, meditere til og reflektere over. Albumene er allerede yndede lydspor for dansere, og musikken er brukt til tre forestillinger i 2019.
Produktfakta
Utgitt 2019 Format CD
Sjanger Pop Antall disker 1
Artist Johan Sara Jr. Bestillingsnummer STI16
Serie Samiske artister

Kunder som kjøpte dette produktet kjøpte også