Francophonic - A Retrospective Vol. 1: 1953-1980 (2CD)

Franco

210,00 21000
Sendes vanligvis innen 5-10 dager
Da Francois Luambo Makiadi døde 51 år gammel av Aids i 1989, ble det erklært fire dagers landesorg i Zaire, dagens Kongo. Giganten Franco - en musiker uten make i afrikansk historie - var borte. Fortsatt, et par tiår senere, kjenner dessverre altfor få utenfor Afrika til den mesterlige bandlederen med de mange kallenavnene: Afrikas James Brown, Gitartrollmannen, Zaires store mester og, helt enkelt, Den største.

Et annet mye brukt kallenavn var Franco de Mi Amor, tildelt Franco i ung alder på 50-tallet, da ungpikene svermet rundt ham i Kinshasas nattklubber. Det var også den gang, i 1953, at han begynte sin innspillingskarriere med OK Jazz (senere TPOK Jazz), et band som avlet et fenomenalt antall av Kongos aller fremste musikere. Det er også der Francophonic, Sterns herlig ambisiøse prosjekt, setter igang.

Vi serveres to CD-er med uimotståelig afrikansk rumba (eller soukous, som noen velger å omtale det), som strekker seg fra OK Jazz' første studiominutter og fram til 1980, da Franco befant seg alene i et studio i Brussel og spilte inn "Nalingaka Yo Yo Te". På veien møter vi en rytmemester med en lys røst som elsker søte vokalharmonier og et mbira-inspirert gitarspill der flere melodier sømløst veves sammen til en helhet. Her er det pop-sanger og groove-sanger, den gamle temalåta "On Entre OK, On Sort KO" og reklamelåta for Volkswagen, "AZDA". Og her er Francos sørgemarsj til sin avdøde bror, uendelig triste og nydelige "Kinsiona". Kort oppsummert, kan vi si at Francos musikk er kompleks, men samtidig lett og vakker.

Denne samlingen er den ideelle introduksjonen til hans første 27 år som verdensklassemusiker, og den kan gjerne karakteriseres som både den beste og viktigste "retro"-utgivelsen fra 2008. Musikk blir ikke stort flottere enn dette. Sjekk også ut 2009-utgivelsen Francophonic - A Retrospective Vol. 2: 1980-1989 (2CD).

Sporliste

Disk 1
 1. Esengo Ya Mokili
 2. Tika Kondima Na Nzolo
 3. Anduku Iutshuma
 4. On Entre OK, On Sort KO
 5. Tcha Tcha Tcha De Mi Amor
 6. Mosala Ekomi Mpasi Embonga
 7. Sansi Fingomangoma
 8. Bato Ya Mabe Batondi Mboka
 9. Bazonzele Mama Ana
 10. Bolingo Ya Bougie
 11. Ku Kisantu Kikwenda Ko
 12. Tzonga Na Nganga Wana
 13. Annie Ngai Nalinga
 14. Marie Naboyi
 15. Boma L´heure
 16. Nzube Oleka Te
 17. Likambo Ya Ngana
 18. Infidelite Mado
Disk 2
 1. AZDA
 2. Mambu Ma Miondo
 3. Minuit Eleki Lezi
 4. Mabele
 5. Kinsiona
 6. Alimatou
 7. Cherie Bondowe
 8. Liberte
 9. Lisolo Ya Adamo Na Nzambe
 10. Nalingaka Yo Yo Te

Lyttespor

Produktfakta

Utgitt 2008 Format 2CD
Sjanger World Music Antall disker 1
Antall spor 28 Artist Franco
Label Stern's Africa Leverandør Import
Bestillingsnummer STEA3041.2

Anmeldelser