David Bowie 1947-2016

Født 8. januar 1947 i London, skulle David Bowie – eller David Robert Jones, som han egentlig het – vise seg å bli en av de absolutte bautaene innen populærmusikken. Etter debuten i 1967 og gjennom nesten fem tiår, satte han sitt unike, banebrytende preg på musikkhistorien.

Gjennombruddet kom med 1969-singlen «Space Oddity» fra andreskiva David Bowie (også kjent som nettopp Space Oddity), og i løpet av 70-tallet fikk vi blant annet den fantastiske poputforskingen på Hunky Dory, Bowies uforglemmelig, glamrock-influerte alter ego Ziggy Stardust, den deilige soul-dreiningen på Young Americans, The Thin White Duke og krautfunk-milepælen Station To Station, etterfulgt av Berlin-trilogien i samarbeid med Brian Eno; Low, Heroes og Lodger.

Etter 70-tallets eksperimentering (med både musikk og rusmidler), var David Bowie tilbake i et mer radiovennlig spor på 80-tallet – med blant annet hits som «Ashes To Ashes», «Fashion», Queen-samarbeidet «Under Pressure», «Let’s Dance» og «China Girl». På tampen av tiåret ble solokarrieren midlertidig lagt på hylla til fordel for den hardtrockende gruppa Tin Machine. Bandet rakk å gi ut to studio- og ett livealbum før Bowie igjen gikk solo og tok fatt på det som fra Black Tie White Noise (1992) til Reality (2003) ble noe av en kunstnerisk renessanse, kraftig inspirert av alternativ og elektronisk musikk.       

I 2013 kom det bejublede comebacket The Next Day, og 8. januar i år ble vi tilgodesett med nok en kritikerfavoritt. Blackstar er et eksentrisk og mangefasettert stykke musikk som på sett og vis kan sees som en oppsummering av artisten Bowie.

Bare to dager senere, 10. januar 2016, døde David Bowie i sitt hjem i New York. Etter en 18 måneder lang kamp mot kreftsykdommen, mistet vi geniet som hadde satt sitt sterke musikalske preg på så mange av livene våre.

Hvil i fred, David Bowie. Og takk.


Viser 1 til 0 (av 0)